Cosuri de Fum

  • Categorie

    Montaj acoperis

Rolul unui cos de fum este acela de a elimina gazele ce provin in urma arderii combustibilului, indiferent ca vorbim aici de sistem de incalzire pe lemn sau pe gaze, dar si de a conduce aer in interiorul sistemului de caldura pentru a mentine arderea, miscarea curentilor denumindu-se tiraj.

Tirajul cosului de fum depinde in mod esential de canalul de evacuare, anume de dimensiunile acestuia si aici ma refer la inaltime, diametru precum si forma sectionata a oricarui tip de cos de fum.

Exista doua tipuri de tiraj si anume, tirajul normal si tirajul fortat.

Tirajul natural reprezinta diferenta de temperatura si presiune dintre gazele ce se afla in interiorul cosului de fum si aerul din exterior. Astfel, gazele avand o temperature mai ridicata si fiind mai usoare decat aerul,se vor ridica iesind in exterior. Tirajul natural depinde de mai multi factori, precum temperatura aerului din locuinta sau proiectarea corecta a cosului de fum.

Tirajul fortat nu difera foarte mult de tirajul natural. Indiferent de tipul de cos de fum folosit,tirajul fortat se realizeaza prin montarea unui ventilator pe canalul cosului de fum pentru a obtine o miscare de aer constanta sau cel putin pentru a se introduce cantitatea de aer necesara arderii. Indiferent de ce tipuri de cosuri vorbim, cosuri de fum de caramida sau cosuri de fum din inox, ventilatorul ce se va plasa pe canalul de evacuare trebuie sa fie dintr-un material care sa reziste la mediul acid si la efectele nocive ale gazelor.